Sayfalar

PROJE NASIL HAZIRLANIR?


PROJE HAZIRLARKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?
Öncelikle projenin özgünlüğü çok önemlidir. Yani literatür taramasında daha önce çalışılmış olmamalıdır. Öğrenciler birbirlerinden habersiz aynı projeleri  hazırlaya bilmektedirler.Bu aslında yaşadığımız ortak sorunların bir sonucudur. Bu sebeple öğrenciler hazırlayacakları konuda çok kapsamlı araştırma yapmalıdırlar. Daha önceki yapılmış ve yayımlanmış projeler bir şekilde karşımıza çıkar bu sebeple aldığımız bir başarı varsa bile şikayet durumunda iptal edilmesi söz konusu olabilir. Bir intihal(aşırma) durumudur. Yasal sıkıntılar yaşatabilir.Bu benim eserim yarışmasının proje havuzları yada başka bilgi alanları incelenmelidir.Öğrenciler  ilk zamanlarda proje hazırlarken her şey bulunmuş keşfedilmiş bize bir şey kalmamış duygusuna kapılırlar. Proje yok olan bir şeyi ortaya çıkartmak anlamına gelmemektedir.Var olan birkaç şeyi bir araya getirerek pratik bir kullanım fırsatı yaratmakta bir projedir.Var olan bir şeyi başka bir işe yaradığını göstermekte bir projedir.Öğrencilerimizin bir başka sorunu da şudur çok sık karşılaşmaktayız düşündüm bir şey bulamadım nokta. Proje devam eden bir süreçtir ne zaman nerede aklımıza bir şeylerin geleceği belli değildir. Bu sene öğrenci illa bir yarışmaya katılacak diye bir şey yoktur. Bir daha ki seneye olmadı bir daha ki seneye bu çalışmalar devam etmektedir.Öğrenci öğretmeninin verdiği kısıtlı bir sürede bir şeyler ortaya çıkartmak durumunda hissetmemelidir kendini.Sadece projesini düşünmelidir.

Projeler, öğrencileri araştırmaya yöneltmek, çevrelerinde meydana gelen problemlere karşı duyarlılıklarını artırmak, araştırma bilinci kazandırmak, teşvik etmek ve bu konularda kabiliyetli olan öğrencileri tespit etmek amacıyla yapılan bilimsel çalışmalardır. Şuanda ülkemizde proje yarışmaları TÜBİTAK tarafından yapılmaktadır. Bunun yanı sıra bazı özel kuruluşlar da ( İstanbul Fatih Koleji, MEF Kurumları, çeşitli belediyelerin özellikle Çevreyle alakalı yarışmaları ) çeşitli proje yarışmaları düzenlemektedirler. Projeler genellikle; Bilgisayar, Biyoloji, Matematik, Fizik, Kimya ve Çevre alanlarında yapılmaktadır.

Hazırlanan projelerde başarılı olmada şu esaslar dikkate alınır: Projeyi hazırlayan kişilerin sunumu, proje konusunun orijinalliği , proje metninin düzenli hazırlanması, uygulanabilirliği, ekonomik oluşu ve bilimsellik başarılı olma açısından çok önemlidir.

Yapılan proje hakkında bir proje raporu hazırlanır. Bu rapor proje hakkında bilgi vermeli ve benzer projelere ışık tutmalıdır. Rapor bilimsel bir kaynak olduğundan doğruluk temel esastır.

Bir proje raporu şu kısımlardan oluşur.

a) Projenin amacı: Kısaca projeyi niçin yaptığımızı yazılır.

b) Giriş: Bu kısımda çalıştığınız konuyla ilgili daha önce yapılmış çalışmalar araştırılır. Sonuçları çıkarılır ve incelenir. Metotları tespit edilir. Bir tür literatür özeti çıkarılıp proje konusu tanıtılır. İyi bir giriş projeye, bilimsellik ve ilgi kazandırır. Bu yüzden giriş için iyi araştırma yapmak ve sağlam kaynaklar kullanılmalıdır.

c) Materyal ve Metot: Proje çalışmasının nasıl yapıldığı hangi tekniklerin kullanıldığı, hangi araç ve gereçlerin kullanıldığı bu kısımda belirtilmelidir. Çünkü proje de materyal seçimi ve kullanılan teknik bilimselliğin bir ifadesidir.

d) Sonuç ve tartışma: Çalışma sonunda elde edilen sonuçlar düzenli bir şekilde toplanmalıdır. Özellikle, grafikler, tablolar, şekiller ve resimler kullanmak verilerin açıkça ifade edilmesi için çok önemlidir. Sonuçların çıkma sebepleri ve bu sonuçların daha önce yapılan çalışmalarla karşılaştırılması yapılmalıdır. Bunun nedenleri açıkça ifade edilmelidir. Sonuç kısmında projenin yorumu da yapılmalı ve yeni projelere ışık tutması sağlanmalıdır.